Инструкции

Основни предимства на системата

Когато правим избор на боя за вътрешно приложение тя трябва да бъде екологично чиста, с ниско или нулево съдържание на летливи вещества. Боя, която е напълно безвредна за човешкото здраве и няма мирис. При боядисването на стени е необходимо да се употребяват бои, които са дълготрайни, плътно прилепват към повърхността, притежават добра покриваемост (икономично използване на материала) и осигуряват една лесна за почистване повърхност.

ВАUМАSТЕR INTERIOR е идеално решение за вътрешни апликации, върху нови и стари повърхности от варови, гипсови и циментови мазилки и шпакловки, бетон, гипсокартон, гипсофазер, стари латексови бои и тапети и др. ВАUМАSТЕR INTERIOR е вододисперсна боя на база акрилатна дисперсия за декоративно оформление на вътрешни стени и тавани, която осигурява:

• Отлична белота.
• Отлична покриваемост на основата.
• Позволява на основата да диша.
• Силна адхезия към основата.
• Висока устойчивост на миене.
• Естетичен външен вид.

ПОЛАГАНЕ

 

Подготовка на основата
• Основата, върху която се нанася боята трябва да бъде суха и здрава, добре загладена, без мазни петна.
• Неравностите в основата могат да бъдат изравнени с гипсова шпакловка за шпакловане на вътрешни стени и тавани ГИПСОФИКС. Основните свойства на Гипсофикс са, че материалът е изключително пластичен и с дълго отворено време. За да се приготви ГИПСОФИКС прахообразният състав на една торба се добавя към вода в съотношение 100:48 (100 масови части суха смес към 48 масови части вода) разбърква се добре и се оставя да престои 5 минути и отново се разбърква до получаване на хомогенна смес. Времето за полагане на целия приготвен разтвор е 50 минути.
• След изсъхването на шпакловката за постигане на много добро заглаждане на основата се нанася фината бояджийска шпакловка тип испанска мазилка СУПЕРКИТ. Фината шпакловка има много добра адхезия към варови мазилки, гипсови мазилки, гипсокартон, бетон, газобетон, бетонни изделия. Дълго отворено време и е лесна обработване. СУПЕРКИТ пропуска водните пари и не образува конденз. Приготвя се като състава на една торба се добави към вода в съотношение 100:48 (100 масови части суха смес към 48 масови части вода) разбърква се добре и се оставя да престои 5 минути и отново се разбърква до получаване на хомогенна смес. Времето за полагане на целия приготвен разтвор е 50 минути.
• След пълното изсъхване на фината бояджийска шпакловка СУПЕРКИТ повърхността трябва да се грундира с ВАUМАSТЕR ГРУНД ЗА СТЕНИ.
• След като изсъхването на грунда може да започне боядисването с ВАUМАSТЕR INTERIOR

Използване на ВАUМАSТЕR INTERIOR

 

Боята е готова за работа, така че след отварянето на баката трябва са се разбърка добре с помоща електрическа бъркачка. При необходимост се добавя вода до получаване на работна гъстота но не повече от 3%. ВАUМАSТЕR INTERIOR се нанася по стандартния метод с помощта на валяк, мече или четка. Боята е необходимо да се разнася добре, с цел получаване на добър краен ефект. Това важи особено за тонирани в цвят бои. Втората ръка се нанася веднага след изсъхването на първата.
Разход: 150-180 гр./м2 за един слой.

 

ВАUМАSТЕR INTERIOR позволява оцветяване по каталог в над 3 хил. цвята.

Външните стени на сградите са лицето на тяхната архитектура, като в същото време са изложени на всякакви атмосферни условия. Следователно, фасадите трябва да представят добър естетически вид на постройката и в същото време да бъдат устойчиви на атмосферни влияния.

1Решение

ДИСПОСИЛ е идеалното решение за боядисване на фасадни стени. ДИСПОСИЛ е висококачествена водоотблъскваща силиконова боя, която предлага:

• Отлична покриваемост.
• Водоплътност, предпазваща структурата от влага.
• Паропропускливост, разрешаваща на конструкцията да диша.
• Еластичност и устойчивост на атмосферни условия.
• Износоустойчивост.
• Ниска акпилярна абсорбция на вода.
• Здраво свързване.
• Отлична почисваемост.
• Естетически приятен резултат.

ДИСПОСИЛ е подходяща за външно и вътрешно приложение, като завършващо покритие на стени и тавани на жилищни и обществени сгради. Полага се върху гипсови и циментови шпакловки.

2Подготовка за основата

Основата, която ще се боядисва трябва да бъде суха, обезмаслена и почистена от всякакъв вид кал, прах, остатъчни материали и др.
Ако по мазилката има неравности, то тя трябва да се заравни с циментова шпакловка за измазване на фасадни стени ФШ 105 или ФШ 105 BIANKO.
След това повърхността се грундира с ВАUМАSТЕR ГРУНД ЗА СТЕНИ. Идеален за подготовка на стени преди полагане на бои, за обезпрашаване на основата, укрепване в дълбочина и създаване на добър контакт.
Не съдържа вещества вредни за здравето и околната среда, без миризма.

 

Ориентировъчният разход на ВАUМАSТЕR ГРУНД ЗА СТЕНИ е около 200-300 гр./кв.м., в зависимост от абсорбциата на основата. След като веднъж грундът е изсъхнал напълно, следва полагането на ДИСПОСИЛ.

3Подлагане на ДИСПОСИЛ

ДИСПОСИЛ се разбърква добре преди употреба. Боята може да се полага неразредена или разредена с до 3% вода. ДИСПОСИЛ се полага на 2 слоя с четка или валяк. Вторият слой се полага след като първият е напълно изсъхнал.
Покритие на ДИСПОСИЛ: 150-180 гр/кв.м. за слой.

 

ДИСПОСИЛ позволява оцветяване по каталог в над 300 цвята.

1Подготовка на основата

Основата, върху която ще се залепват топлоизолационните плоскости, трябва да е суха, обезпрашена и обезмаслена. Отклонението от равнинността не трябва да надвишава 5 мм. на линеен метър. При по-големи неравности, основата предварително трябва да се изправи и изравни с хастарна мазилка – BAUMASTER ФМ 661 или BAUMASTER ФМ 662. Не се препоръчва, големи неравности по основата, да се коригират чрез топлоизолационните плоскости.

2Подготвяне на лепилото

Прахообразният състав се добавя към вода в съотношение 3:1 (3 части суха смес към 1 част вода), разбърква се добре с механична бъркалка, оставя се да престои 5 минути (до пълното разтваряне на полимерните добавки) и отново се разбърква до получаване на хомогенна смес. Времето за работа на готовия разтвор е 90 минути.

3Начало на лепенето

1. НАНАСЯНЕ НА ЛЕПИЛОТО:
Сместа се нанася на ивици по цялата периферия на топлоизолационните плоскости и шахматно на купчинки в средната им част.

 

2. ЗАЛЕПВАНЕ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИТЕ ПЛОСКОСТИ:
Залепват се върху основата и се нивелират с леко притискане и почукване така, че да се получи равнинна повърхност (плоскостите се полагат върху стената, като се разминават по метода, който се използва при зидането на тухли). Залепените топлоизолационни плоскости да не се оставят нешпакловани и изложени на преки слънчеви лъчи повече от 15 дни.

 

3. ФИКСИРАНЕ НА ПЛОСКОСТИТЕ:
Фиксират се с дюбели към основата, като се внимава при набиването им да не се наруши нивелацията на плоскостите.

 

4. ПОКРИВАНЕ НА ДЮБЕЛИТЕ С ЛЕПИЛО

 

5. ШПАКЛОВАНЕ:
• Приготвянето на шпакловката се осъществява по установения за лепилото метод.
• Нанасяне на шпакловката – сместа се нанася върху основата с назъбена шпакла (гребен-шпакла), с размер на зъба – 5 х 5 мм.

 

6. ПОЛАГАНЕ НА АРМИРАЩАТА МРЕЖА:
В така нанесената на тънки ивици шпакловъчна смес се полага алкалоустойчива армировъчна стъклофибърна мрежа и се притиска така, че шпакловъчната смес да излезе през отворите на мрежата. Сместа СУПЕРПЛАСТ се шпаклова с маламашка върху мрежата така, че да я покрие изцяло със слой с дебелина 1-2 мм. и да се полячи равна и гладка повърхност. Ъглите на фасадата се оформят с неръждаеми ъглови профили (предпазен ъгъл с мрежа).

 

7. ШПАКЛОВАНЕ С ВТОРИ СЛОЙ:
След изсъхване на първия слой шпакловка се нанася втори слой с цел окончателно изравняване на основата и подготвяне за полагане на финишно покритие. Последващата обработка на фасадата – нанасяне на грундове, мазилки и фасадни бои, се прави след пълното изсъхване на шпакловката, но не по-рано от 7 дни след полагането.

 

8. ГРУНДИРАНЕ:
Грунда е „Baumaster грунд за мазилка“, съобразен с цвета на декоративната мазилка.

 

9. ФИНИШЕН СЛОЙ:
Накрая се полага финишен (завършващ) декоративен слой мазилка или фасадна боя, оцветен и декориран в цвят и ефект по избор, с което се постига и визуално оформление на сградата.

 

СИСТЕМА ЗА ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ ПРИ ТЕРАСИ И ДРУГИ ВЪНШНИ ПОМЕЩЕНИЯ

1. ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА:
Почистване на основата от прах и маслени остатъци – за целта основата се грундира с:
• „BAUMASTER Дълбокопроникващ Грунд“ и се хидроизолира с:
• „BAUMASTER – ХИДРОИЗОЛИКС 901“ (хидроизолационна мазилка).

 

2. ПРИГОТВЯНЕ НА ЛЕПИЛНАТА СМЕС:
Към 1 част вода се добавят 3 части от сухата смес, след което се разбъркват с помощта на електрическа бъркалка в продължение на няколко минути до получаване на хомогенна смес. Изчаква се 3-5 минути, до пълното разтваряне на химическите компоненти и след това се разбърква наново в продължение на 1-2 минути.

 

3. НАНАСЯНЕ НА ЛЕПИЛОТО:
С така приготвената смес може да се работи в продължение на 2 до 4 часа. Лепилната смес се нанася с дълга назъбена шпакла, като се разнася добре по цялата основа.

 

4. ЗАЛЕПВАНЕ НА ОБЛИЦОВЪЧНИТЕ ПЛОЧИ:
Става директно, без допълнително омокряне. Времето за корекции на облицовъчните плочи е 30 минути (отворено време) при нормални условия. Добавянето на цимент или пясък може да се прави до отношение 1:1:1, като това променя горепосочените характеристики и се препоръчва само при запълване на дебелини по-големи от 10 мм

 

5. ФУГИРАНЕ:
След 24 часа залепените плочи са годни за допълнителна обработка (фугиране и леки натоварвания).
НАНАСЯНЕ НА ФУГИРАЩАТА СМЕС – „ФУГА ЛУКС“

 

6. ИЗЧИСТВАНЕ НА ОСТАТЪЦИТЕ ОТ РАЗТВОРА.

 

7. ГОТОВ ПОД.

 

Топлоизолационните плоскости “BAUMASTER- EPS-F” са произведени от Стром 21 Инженеринг ЕООД. За да отговори на индивидуалните нужди на своите клиенти, фирмата предлага топлоизолационни плоскости с различни дебелини и плътности. Виж таблицата.

 

Продуктът е сертифициран по БДС EN 13163:2008
EPS за строителствотото:
– За топлоизолационни системи;
– За леки пълнежи;
– За опаковане;

 

1. ГРУНДИРАНЕ:
Важно условие за полагането на „НИВЕЛИКС“ е здравата основа. Необходимо е обстойно преглеждане на подовата замазка за слаби места и кухини. При наличие на такива, трябва да се изкъртят слабите места и да се преработят. Ако основата има големи пукнатини, то е необходимо те предварително да се обработят със ремонтен състав за подови стени. Основата се почиства от отпадъци, прах и мазнини, след което се грундира с „Баумастер дълбокопроникващ грунд“. Грундът се нанася с мече на две ръце.

 

2. ПРИГОТВЯНЕ:
Една торба от 25 кг. „НИВЕЛИКС 1-20“ или „НИВЕЛИКС 5-15“ се изсипва в коша на бъркалката или в подходящ съд и се добавят между 6-7 литра вода в зависимост от температурата на околната среда. Сместа се разбърква с електрическа бъркалка (400-600 об./мин.) в продължение на 3 минути. Така получената хомогенна смес се оставя да престои 5 минути – до пълното разтваряне на химическите компоненти. След това сместа се разбърква отново в продължение на 1-2 минути. При механизирано полагане – коша на бъркалката се изпразва чрез помпа и маркуч. При ръчно полагане – съдът с „НИВЕЛИКС“ се излива постепенно върху грундирания вече под.

 

3. ПОЛАГАНЕ:
„НИВЕЛИКС“ се разлива, като се започне от най-отдалечената точка на помещението и се върви към входната врата.

 

4. РАЗСТИЛАНЕ:
При разливането, в отделни участъци, обикновено където се срещат потоците от два различни съда, „НИВЕЛИКС“ се разстила с дълга шпакла, като при движението на шпаклата не трябва да остават никакви ръбчета, което е критерий за добре приготвена смес.
• ВРЕМЕ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ СЪС СМЕСТА – 20 МИНУТИ.
• ТОЧНА РАЗХОДНА НОРМА: 1,6 кг/кв.м. за всеки мм. дебелина на слоя

 

5. ГОТОВ ПОД:
След полагането на „НИВЕЛИКС“ трябва да се осигури необходимата температура на помещението (8-20С). Да се избегне прекия достъп на слънчеви лъчи или появата на въздушни течения. След 24 часа подът е готов. По него може вече да се ходи. След 48 часа подът се грундира. След 3 до 5 дни може да се полага завършващата подова настилка.

 

СИСТЕМА ЗА ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ ПРИ ТЕРАСИ И ДРУГИ ВЪНШНИ ПОМЕЩЕНИЯ
ОСНОВНИ КОМПОНЕНТИ НА СИСТЕМАТА:

 

 

1Подготовка на основата

Почистване на основата от прах и маслени остатъци – за целта основата се грундира с:
• „BAUMASTER Дълбокопроникващ Грунд“ и се хидроизолира с:
• „BAUMASTER – ХИДРОИЗОЛИКС 901“ (хидроизолационна мазилка).

2Подготовка на лепилната смес

Към 1 част вода се добавят 3 части от сухата смес, след което се разбъркват с помощта на електрическа бъркалка в продължение на няколко минути до получаване на хомогенна смес. Изчаква се 3-5 минути, до пълното разтваряне на химическите компоненти и след това се разбърква наново в продължение на 1-2 минути.

3Нанасяне на лепилото

С така приготвената смес може да се работи в продължение на 2 до 4 часа. Лепилната смес се нанася с дълга назъбена шпакла, като се разнася добре по цялата основа.

4Залепване на облицовачните плочки

Става директно, без допълнително омокряне. Времето за корекции на облицовъчните плочи е 30 минути (отворено време) при нормални условия. Добавянето на цимент или пясък може да се прави до отношение 1:1:1, като това променя горепосочените характеристики и се препоръчва само при запълване на дебелини по-големи от 10 мм.

Основни предимства на системата

• Намалява разходите за отопление или охлаждане с 30%,
• Създава нормален микроклимат през всички сезони,
• Създава по-голям комфорт за живеене,
• Позволява естетическо оформление на фасадата без ограничение на възможностите,
• Осигурява по-дълъг живот на сградата.

1Компоненти на топлоизолационната система

Лепило за залепване на топлоизолационни плоскости „Суперстирофикс“ – циментово лепило за залепване на топлоизолационни плоскости от експандиран (EPS) и екструдиран (XPS) пенополистирол. Опаковка: 25 кг; Форма на доставка: 48 бр. х 25 кг = 1200 кг върху европалет; Разходна норма: 4-5 кг/м2; Цвят: сив; Състав: цимент, кварцов пясък, минерални пълнители, полипропиленови влакна, добавки.

 

Топлоизолационна плоскост „BAUMASTER – EPS-F“ – експандиран пенополистирол с плътност: 15-25 кг/м3
Размери: L = 1000 мм, B = 500 мм, дебелина = 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100 мм.

 

Дюбели и пирони за закрепване на топлоизолационни плоскости – в зависимост от топлоизолационния материал и неговата плътност се използват различни по дебелина и дължина дюбели:
– Топлоизолационните плочи от полистирол се укрепват с дюбели с пластмасов пирон.
– Топлоизолационните плочи от минерална вата могат да се укрепват с дюбели и с метален и с пластмасов пирон.

 

Фасадна шпакловка за топлоизолационни плоскости „Суперпласт“.
Бяла циментова шпакловка за шпакловане на топлоизолационни плоскоси от експандиран (EPS) и екструдиран (XPS) пенополистирол. Опаковка: 25кг; Форма на доставка: 408 бр. х 25 кг = 1200 кг върху европалет. Максимална дебелина на слоя: 5 мм; Разходна норма: 3-4 кг/м2; Цвят: бял; Състав: цимент, кварцов пясък, минерални пълнители, полипропиленови влакна, добавки.

 

Стъклофибърна мрежа „BAUMASTER“ – минимум 145 гр/м2 – FIBERGLASS ALKALI RESISTANT – алкално-устойчива армировъчна стъклофибърна мрежа; Размер на квадратчетата: 5 мм. х 5 мм; Размер на мрежата: 1 м. х 50 м.

 

Грунд за мазилки „BAUMASTER“ – съобразен с цвета на декоративната мазилка – дълбокопроникващ укрепващ грунд за подготовка на стени преди полагане на последващи покрития. Опаковка: 20кг, 5кг; Форма на доставка: на бройка; Разходна норма: 200-300 гр/м2; Цвят: по каталог; Време за съхнене: до 2 ч. след нанасяне; Състав: хомогенна смес от екологично чиста полимерна дисперсия, пълнители и други помощни добавки. Не съдържа вещества вредни за здравето и околната среда, без миризма.

 

BAUMASTER – сухи и емулсионни декоративни мазилки. Биват: структурирана, пръскана, благородна, полимерна, силиконова, силикатна и силикон-силикатна.

 

Хидроизолация на басейни и полагане на керамични плочки

Най-често за дълготрайно и естетично крайно покритие на плувните басейни се използват керамични плочки.
Запечатващият слой, който се полага под плочките трябва да има следните свойства:
• Да осигури ефективна водозащита.
• Да бъде достатъчно еластичен, особено нa дъното на басейна, което е подложено на линейни разширения (главно под влиянието на слънчевите лъчи), когато басейна е празен.
• Да е дълготраен, тъй като мястото върху което се полага – между басейна и покритието от керамични плочки прави бъдещите интервенции трудни и скъпи.
• Да прави здрава връзка с основата и да е устойчив на отрицателен воден натиск (например, когато басейна е празен, а има временни или постянни, високи подпочвени води).

Лепилото за плочки, което ще се използва трябва да притежава достатъчна якост и водонепропускливост, висока еластичност и устойчивост, тъй като ще бъде изложено на непрекъснато атмосферно влияние, на влиянието на водата в басейна, а също така и на химическите съединения, съдържащи се в нея.

 

1Решение

От изключителна важност е фактът, че поддържащите елементи трябва да бъдат така проектирани, че да са способни да устоят на хидростатично налягане.
За да отговори на по-горните изисквания преди полагане на хидроизолационна мазилка Baumaster Хидроизоликс 901 основата трябва се обработи с Baumaster Дълбокопроникващ грунд, който служи за укрепване в дълбочина на основата и създава добър контакт между различните слоеве. Мембраната която се образува осигурява:
• Ефективна водонепропускливост.
• Здрава връзка с основата и висока усточивост.
• Висока еластичност.
• Дълготрайност.
• Устойчивост, дори и на отрицателен натиск (т.е. от задната страна на изолацията). По такъв начин басейна се предпазва и от пропускане на вода и от двете страни.
Керамичните плочки изискват гладка и стабилна основа, върху която ще се полагат. Лепенето на плочките върху стените и пода става с високоеластично лепило BAUMASTER MEGAFLEX C2TE, S1

2Полагане

Подготовка на основата
Основата трябва да бъде добре почистена, здрава, суха, равна, обезпрашена и обезмаслена. Отклоненията от неравностите не трябва да надвишават 5 мм на линеен метър. При неравности от 5 мм на линеен метър основата предварително се изравнява с хастар приготвен от BAUMASTER ФМ 661.

3Водозащита с BAUMASTER Хидроизоликс 901

Съдържанието на торба BAUMASTER Хидроизоликс 901 от 20 кг. се смесва в подходящ съд с 7 – 8 литра вода /когато ще се работи с четка/ или 5 до 5-6 литра вода, когато ще се шпаклова с маламашка. Разбъркват се добре механизирано в течение на 3 – 4 минути. Изчаква се 5 до 10 мин. до пълното разтваряне на химическите компоненти, следз което отново се разбърква в течение на 1 –2 минути.
При работа с четка се извършват две последователни нанасяния. След втърдяване на сместа от първото нанасяне, но не по-рано от 5 часа, се пристъпва към второто нанасяне в посока перпендикулярно на първата ръка.
При нормални условия, мазилката достига всичките си качества след 7 дни.

4Поставяне на керамични плочки

Лепенето на плочките върху стените и пода става с високоеластично лепило BAUMASTER MEGAFLEX C2TE, S1. Прахообразният състав се добавя към вода в съотношение 3:1 (3 масови части лепило към 1 масова част вода) разбърква се добре и се оставя да престои 10 минути и отново се разбърква до получаване на хомогенна смес. Времето за полагане на целия приготвен разтвор е над 90 минути. Основата, върху която се залепват облицовките трябва да е суха, обезпрашена и обезмаслена.

5Забележки

• Да не се работи при температури на въздуха, основата или материала по-ниски от +5°С и по-високи от +25°С. Да не се добавят добавки против замръзване или други химикали, освен тези препоръчани от производителя.
• Преди работа прочетете инструкциите върху етикета.

100% качество

Фирма СТРОМ 21 ООД е основана през 1998 г. с основен предмет на дейност производство на сухи строителни смеси. Фирмата се развива с изключително бързи темпове.

876 доволни клиенти

Повече от 400 различни фирми от цял свят ни се довериха! Използваха нашите продукти и останаха повече от доволни!

65 продукта

Фирмата се развива с изключително бързи темпове и за кратък период от време достига водещи позиции в производството на строителни смеси, бои и мазилки.

Ако желаете, можете да се свържете с нас още сега! Контакти